maanantai 24. elokuuta 2015

FELIX Tallinna 22.-23.8.2015

Ensivaikutelma Tallinnan kissanäyttelykulttuurista antoi hyvin rennon kuvan - ihmiset lähtivät kotiin ennen paneelin loppumista, tuomareiden kanssa keskusteltiin vapaasti, assarit näpräsivät kännyköitään ja kuuntelivat musiikkia arvostelujen aikana. Toisaalta myös totinen kilpailuhenkisyys oli melko voimakasta, varsinkin itänaapureiden osalta. Ilmeisesti eräs nainen suorastaan närkästyi, kun hänen kissaansa ei valittukaan TP:ksi ja siitä syntyi pieni show. Kokemus oli silti ennen kaikkea positiivinen, vaikka pientä urheiluhallia ei oltu ilmastoitu mitenkään, minkä seurauksena niin kissat kuin omistajatkin olivat melko väsyneitä kuumuudesta.

 photo IMG_0189_zpsdwsuiysy.png
 photo IMG_0150_zpslxqsxptu.png
 photo IMG_0149_zpsrh8b8gpf.png

Lauantaiaamu alkoi hauskalla sattumalla, kun tajusin että meitä vastapäätä oli Mäyrä-Kaarlo. Olin vain pari päivää ennen näyttelyä löytänyt Kaarlon ja Maunon instagramin, ja tästä pitikin mainita kisun omistajalle. Vaihdoimme pari sanaa silloin tällöin ja vähän harmittaa, etten tajunnut pyytää lupaa ottaa Kaarlosta parempaa kuvaa. Mäyrä-Kaarlon porukassa oli toinenkin cornish rex, jota kuulin vain kutsuttavan Rotaksi, mikä oli mielestäni äärimmäisen suloista. Vieressämme oli myös hyvin mukava ruotsalaisperhe, jonka komea aby oli niin hellyydenkipeä ettei ollut tosikaan.

Kuten olin veikannutkin, ensimmäinen päivä kului kaiken ihmettelyssä. Päivä tuntui tuhottoman pitkältä, sillä arvostelut alkoivat vasta yhdentoista maissa ja venyivät lähemmäs seitsemään. Alkuun Mulan jaksoi hyvin tutkia hallin menoa sylistäni, mutta pian tukala ilma pakotti pikkuisen vetäytymään häkkiinsä. Olin tämän takia taas ylpeä Kikkareesta, sillä tuomarin arvostelussa se ei ollut lainkaan kärttyinen, ehkä vähän ujo tosin. Dorte Kaae, meidän tuomarimme lauantaina, tykkäsi Mulanista mielettömästi. Hän löysi koko ajan jotain uutta ihasteltavaa, varsinkin pitkä häntä näytti tekevän vaikutuksen. Pieni huomautus tuli "hikisestä turkista", joka oli kyllä omaa syytäni kokeiltuani ensimmäistä kertaa jotain silky spray -tuotetta, mikä saikin sitten turkin kiiltämään liiankin tehokkaasti. Onneksi tuomari laittoi sen kuumuuden piikkiin, eikä maininnut asiasta itse arvostelusetelissä. :D Mulan pääsi TP-paneeliin asti, mutta ei voittanut siinä. Se kuitenkin valmistui GIC:ksi saatuaan viimeisen sertin luokassa 5 ja täten siirtyi luokkaan 3.

 photo IMG_0165_zpsv11iklpa.png
 photo IMG_0185_zpsfccgqqzk.png
 photo IMG_0216_zps9rg6zuz4.png

Lauantain Best of Best oli O'Kay Orient Angel Bon-Bon Baby ja niin ansaitusti! ;_; ♥

Edellisessä postauksessa tulikin mainittua, että lähdin matkaan Mulanin kasvattajan kanssa. Meillä oli mukana kolme kissaa kumpanakin päivänä: Nuppu, Vili (Mulanin veli) sekä tietysti Kikkare. Kuvia muista kissoista ei juurikaan ole, sillä säästin sunnuntain kuvauspäiväksi - mikä oli virhe, koska moni kissoista osallistui näyttelyyn vain lauantaina. Videomateriaalia onkin ihan hyvin, mutta sen editoimisessa kestänee tovi.

Sunnuntaina tosiaan Mulan sai ensimmäisen CACS-sertinsä. Tuomari Ad de Brujin oli vähän vaitonaisempaa sorttia, enkä tiennyt yhtään mitä mieltä herra oli Mulanista. Sanoi kuitenkin, että nähdään myöhemmin eli TP-paneeliin päästiin. Taso oli odotetustikin aika kova ja tuomarilla oli vaikeuksia päättää voittaja, mutta päätyi sitten hetken pohdinnan jälkeen Mulaniin. :3 Mulan aina turhautuu paneeleissa, joissa sitä täytyy venyttää pidempään kuin nopeassa arvostelussa. Ei se ala riekkua, mutta vetkuloi käsissä ja asentoa pitää hakea välillä uudelleen. Muuten lapsi käyttäytyi oikein mallikkaasti ja päivä jatkui meidän molempien osalta hyvin.

 photo IMG_0148_zpsvlasuxg7.png

Mummeli Dinazinha Queena eli Nuppu.

 photo IMG_0167_zpswzzngfzf.png
Mummeli Dinazinho Vili.

 photo IMG_0155_zpsdxdrj0kv.png

TP-voitto jo itsessään oli hieno saavutus, mutta se tarkoitti myös BIS-paneeliin osallistumista. Tämä oli loistavaa, koska en ole ennen kuvannut Mulania paneelissa erinäisistä syistä - enkä päässyt tälläkään kertaa. Tilanne oli kaiken kaikkiaan hyvin hämmentävä, mutta yritän kertoa sen mahdollisimman tarkasti juuri niin kuin sen itse koin.

IV-kategorian BIS-paneeli oli pyörähtänyt käyntiin, toinen naaraista oli jo tuotu pöydälle ja mietin, että mikäs mättää kun Mulania ei näy missään. Yhtäkkiä kuulutettiin, että kissa nro 195:n omistaja tarvitaan paikalle heti ja näin, kun kasvattaja hakeutui häkkien luokse. Pian tämän jälkeen hän viittoi minut myös sinne ja tajusin vain, miten Mulanin häkin ympärille oli kerääntynyt ainakin kymmenen ihmistä. Ensimmäinen reaktio oli totta kai vatsaa vääntävä huoli, olin ihan varma, että Mulan oli saanut jonkinlaisen sairaskohtauksen. No joo, ei ihan. Paikalla ollut tuomari totesi, että kissa on aggressiivinen, ja vaati, että assarin sijaan minun täytyy itse ottaa se häkistä pois ja esitellä paneelissa. Tuijotin paikoillaan kyhjöttävää Kikkaretta, otin sen ongelmitta ulos, kiikutin arvostelupöydälle, katsoin miten tuomarit käsittelivät sitä sen ollessa täysin rento, otettiin voitto kotiin, kaappasin palkinnot syliin ja lähdin edelleen täysin hämmentyneenä takaisin omalle häkkipaikalle.

 photo IMG_0246_zpshlw7t2o8.png
 photo IMG_0248_zpsu1w9y6td.png

En halua syyttää ketään, koska en ollut alusta asti paikalla todistamassa tilannetta, mutta epäilen vähän että asiasta tehtiin isompi juttu kuin se oikeasti oli. Jos Mulan on huonolla tuulella, se ei mitenkään maagisesti rauhoitu ollessani läsnä, vaan näyttää kyllä minullekin, että nyt ottaa päähän. Kun avasin häkin oven ja kaappasin Mulanin syliin, siinä ei ollut merkkiäkään aggressiivisuudesta. Arvostelevat tuomarit olivat yhtä pihalla kuin minä, kyselivät vain Mulanilta itseltään että etkös halunnut tulla häkistä ulos. :') Jälkikäteen sain kuulla kasvattajalta, että tuollaista - eli omistaja itse esittelisi kissan BIS-paneelissa - ei koskaan tapahtuisi Suomessa ja muutamilla ihmisillä oli sitten ollut jupisemista aiheesta. Vaikea sanoa vastalauseita moisesta säännöstä tietämättä, varsinkin kun tuomari vain kiinnittää kissan numerolapun paitaani pyykkipojalla ja vaatii minua immediately menemään paneelipöydälle. Näin jälkikäteen ajatellen ymmärrän kyllä, että assarien osuus puolueettomuuden suhteen tuossa tilanteessa on reilu kaikille osallistujille. Vähän ikävistä kommenteista huolimatta kasvattaja lopulta sai tilanteen kääntymään positiiviseksi toteamalla, että sainpahan taas yhden erikoisen kokemuksen, joka tuskin tulee toistumaan. (Aikaisemmin, muistaakseni kolmannessa näyttelyssäni, minut kutsuttiin assariksi ilman minkäänlaista koulutusta tai kokemusta.) Tämän vuoksi säästin pyykkipojan numerolappuineen ja aion varmaan kehystää sen ihan piruuttani. :P

5 kommenttia:

 1. Wau! Onnea saavutuksista! Meillä olisi Tallinna edessä marraskuussa. Hieman jänskättää jo etukäteen, minkälaista tuolla lahden toisella puolella on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli itsellekin mukava yllätys, että Mulanista tykättiin tuolla. Yksikään paikallinen tuomari ei arvostellut Kikkaretta, mikä on ihan hyvä koska joillakin heistä on kuulemma taipumusta olla puolueellisia. Suosivat virolaisia kissoja yms. Eipä se näyttelytouhu muuten sitten eroakaan hirveästi siitä, mihin suomalaiset ovat tottuneet. Minulla ainakin oli hauskaa ja todennäköisesti tulee teilläkin olemaan. :D

   Poista
 2. Aika erikoista! Suuresti onnea valmistumisesta ja BIS-voitosta!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän juu. :D Kiitos kovasti, kotiväki on Mulanista oikein ylpeitä, vaikka eihän kissa sinänsä mitään näyttelyissä "tee" saavuttaakseen sitä voittoa. Hyvä maku tuomareilla tällä kertaa, thehheh...

   Poista
 3. Se on se Rotta S*Rexlicious Rotella. Aivan ihana kissa. Mukavaa, että tapasit myös Mäyrä-Kaarlon.. Kaarlo on aina valmis parempiin kuviin, nyt kun hän on Supreme Champion meillä on pieni näyttelytauko.. ehkä SW näyttelyyn Helsinkiin.. Nähdään siellä?

  VastaaPoista